Zoals de meesten van jullie weten, heeft JAWS al enkele jaren een scheidsrechtersprobleem. Dit houdt in dat we ofwel te weinig scheidsrechters hebben, ofwel dat de scheidsrechters te weinig fluiten. Beide problemen kunnen worden opgevangen door meer scheidsrechters te leveren vanuit JAWS.
We zullen jullie via de website voorzien van alle benodigde informatie omtrent scheidsrechters.
De cursus
Een cursus bestaat uit 8 theorieavonden, een theorie-examen en een praktijkexamen. De theorieavonden en het theorie-examen worden vastgesteld door de Regio Waterpolo Commissie (RWPC). Het praktijkexamen dient samen met de cursusleider en andere cursist(en) ingepland te worden. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een training, door een oefenwedstrijd in te plannen. Het bestuur kan hierbij helpen.
Zodra je geslaagd bent voor de cursus dien je gedurende het resterende seizoen in ieder geval 4 wedstrijden onder begeleiding te fluiten. Aan het einde van het seizoen krijg je een eindrapportage en wordt je officieel aangesteld als scheidsrechter, mits je beoordeling voldoende is. Het idee van een begeleider gedurende de eerste paar wedstrijden die je dient te fluiten is om tips te geven en je te assisteren. Het gebeurt zelden dat een aspirant-scheidsrechter daarna niet bevorderd wordt tot scheidsrechter.
Onderaan deze pagina vind je het cursusboek voor scheidsrechters. Mocht je alvast willen weten wat je zoal leert als scheidsrechter, kun je deze vast raadplegen.
Momenteel is de volgende cursus beschikbaar:
Voor meer informatie over de cursus of als je, je wilt aanmelden, kun je contact opnemen met knzb@jawswaterpolo.nl.
Beschikbaarheid
Het seizoen nadat je de cursus hebt voltooid wordt er verwacht dat je 20% beschikbaarheid hebt. Dit houdt in de praktijk in dat je minimaal 6 weekenden en dus 12 wedstrijden beschikbaar moet zijn. Dit percentage kan per seizoen wisselen. Dit percentage gaat omhoog naarmate je op hoger niveau gaat fluiten, hiervoor dien je eerst te promoveren. Voorlopig is dat niet van toepassing.
Daarnaast zullen alle scheidsrechters van een vereniging evenveel wedstrijden moeten fluiten als de wedstrijden die alle teams bij elkaar spelen. Hoe meer scheidsrechters, hoe minder vaak je hoeft te fluiten. Overigens blijft de voorwaarde gelden dat je minimaal 6 weekenden per jaar beschikbaar moet zijn en moet fluiten. De beschikbaarheid van de scheidsrechters wordt doorgegeven via de scheidsrechtersportaal.
Reisafstand
De maximale reisafstand is ook afhankelijk van het niveau waarop je fluit. Als beginnend scheidsrechter bedraagt de maximale reisafstand 20 km. Dit betekent dat je veelal in Amsterdam en omringende gemeenten zal moeten fluiten. Mocht je met OV reizen, kun je bij de KNZB aangeven dat je liever niet in bepaalde, slecht bereikbare, zwembaden wilt fluiten (bijvoorbeeld door aan te geven dat je alleen wilt fluiten in gemeenten met een treinstation). Vaak zul je wedstrijden fluiten die voor of na je eigen wedstrijd zijn.
Declaraties
De KNZB vergoedt de reiskosten die scheidsrechters maken om bij een zwembad te komen. De KNZB maakt daarbij geen onderscheidt of de reis met het OV of met de auto wordt afgelegd (en dus ook niet als dit met de fiets gebeurt). De reiskostenvergoeding bedraagt 0,25 ct per kilometer. Tevens vergoedt de KNZB eventuele parkeerkosten. Hiervoor dien je een bonnetje in te dienen. De KNZB streeft ernaar om de declaraties zo snel mogelijk uit te betalen.
Contributie
Als je scheidsrechter bent voor JAWS krijg je 50% korting op je basiscontributie. Dit betekent op de contributie die je betaald, zonder de KNZB toeslag.
Ontvangstprotocol
Officieel is het zo dat een vereniging verplicht is om een scheidsrechter van het station/de bushalte op te halen, mits de scheidsrechter dit verlangt. Mocht je dus ingedeeld zijn in een zwembad wat moeilijk te bereiken is met het OV, kun je hier beroep op doen. Echter is dit niet heel gebruikelijk en weet ik niet hoe dit in de praktijk uitpakt.
Overig
Het is toegestaan om een ‘sabbatical year’ te nemen of om een korte periode te stoppen met fluiten, om daarna weer verder te gaan. Dit dien je aan te geven bij de scheidsrechterscommissie, met een geldige reden.
Aan het begin zal je vooral veel jeugd- en laag niveau dameswedstrijden fluiten. Het is ook mogelijk om samen met iemand te fluiten.
Let op: Per seizoen worden er door de scheidsrechterscommissie nieuwe afspraken gemaakt. Dit betekent dat zaken als beschikbaarheid, maximale reisafstand en reiskostenvergoeding per seizoen kunnen verschillen.